Hur brandsäkert är ditt byggprojekt?

Publicerat av Cecilia Alm den

Jonas Svanberg arbetar som teknisk expert och rådgivare på BCN
Brandtätarna i Stockholm.

Vilka yrkesgrupper brandtätar på ditt projekt? Vem har ansvaret?
Jag skriver här för att uttrycka min oro över den utveckling vi nu ser i många byggprojekt, nämligen att brandtätningar inte utförs av utbildade brandtätare, att arbetet inte är utfört på ett korrekt sätt, eller utfört med felaktiga produkter. På flera projekt har det t.om. helt saknats brandtätning i schakt och i genomföringar mellan lägenheter/brandceller. De så viktiga egenkontrollerna som levereras är också av mycket skiftande karaktär.

Genom aktiva beslut har någon beslutsfattare i projektet valt att lägga den kanske viktigaste av alla brandskyddsåtgärder på de olika underentreprenörer för VVS, EL, sprinkler, ventilation och målning. Man låter alltså elektrikern eller rörmokaren utföra brandtätningen. 

Byggprojekten borde väl anlita brandtätare till hela entreprenaden? Kunniga hantverkare som med sina specialkunskaper utför arbetet på ett korrekt sätt och som med hjälp av moderna och digitala verktyg även säkerställer att du och din kund får tillförlitliga, standardiserade och exakta egenkontroller på samtliga brandtätningar i projektet.

För vilken yrkesgrupp är bäst på att säkra upp brandskyddet så att barnfamiljen kan sova tryggt om natten när projektet väl är slut? Elektrikern eller brandtätaren?

Kontakta mig – Jag vill hjälpa till
Jag vill hålla kontakten med dig! Delar du min oro? Du är välkommen att ringa eller maila om vad som helst gällande brandtätning. Ingen fråga är oviktig eller ”för liten” – brandskydd är alltid viktigt. 

Om BCN Brandtätarna
Vi har mer än 30 års erfarenhet av brandtätning, brandskyddsmålning och förebyggande brandskyddsarbeten. Vi är ISO-certifierade, arbetar med digitala egenkontroller och vi använder enbart miljögodkända produkter (Svanen, BVB och SundaHus) i vårt arbete.

Hälsningar
Jonas Svanberg

Kategorier: Brandtätning